Feest van Licht
We gaan richting de kortste dag van het jaar en stevenen af op Kerstmis. In donkere tijden worden over de hele wereld feesten van licht gevierd. Chanoeka, Divali, Kerstmis. Licht is het symbool van hoop, van leven, van licht over duisternis, de overwinning van het goede over kwade.
🌟
Kerstmis zoals de meeste Westerlingen dat vieren gaat over gezelligheid. We versieren onze straten, huizen en onze kerstboom. We zijn bezig met eten en cadeaus. We willen samenzijn en delen. Maar kunnen wij dit ook anders duiden? Ik wil daar even mijn bescheiden licht (zaklamp) op laten schijnen.
🌟
Ik heb niks met dogmatiek en regels van religie, maar wat ik er mooi aan vind en waar ik echt van hou is de symboliek, en dan vooral de diepere betekenis die aan vieringen en feesten ten grondslag ligt. Wat kunnen wij daarvan leren, wat geeft en brengt het ons?
🌟
Licht dus. Op welk duistere gedeelte in jou mag wel eens wat meer licht schijnen? Dat is een leuke vraag! Het kan iets zijn wat onbewust aanwezig is of iets dat je liever niet onder ogen wil zien. Wat kan anders? Welke eigenschappen van jou mogen wel eens vaker in het licht treden?
🌟
Als we elke keer dat we de lichtjes van de kerstboom aan- en uitdoen ( niet onnodig laten branden aub in verband met het klimaat) of een bijenwaskaars aansteken of de vegetarische eend aansnijden, laten we dan ook even aan dat licht in onszelf denken. Dan kon dit zomaar ook een ander feest worden: een feest van innerlijke helderheid. En de uiteindelijke gedachte daarachter: een beter mens worden. En daar is iedereen mee gediend.
🌟
Ik zal voorop gaan: het licht in mij mag meer schijnen op dat ik vaker positiever ben en me niet zo snel erger en opwind. Hopsa! Hatsa! Doe je mee?
🌟