Liefdevolle vriendelijkheid

Het thema van de lessen deze week is ‘liefdevolle vriendelijkheid’.

Het wordt elke dag donkerder, daarom vieren de mensen over de hele wereld in deze dagen feesten van licht. We vieren de overwinning van het licht op het donker. Niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk. Die oorlogen, niet hier ver vandaan, geven mij donkere gedachten. Ik voel me schuldig en vraag me af: ‘waarom ben ik hier geboren en niet daar?’.  Wat kan ik doen? Ik kan actie ondernemen: Ik geef aan verschillende doelen die daar werkzaam zijn, ik onderteken petities, ik schrijf e-mails aan wereldleiders via Amnesty. Ieder kan helpen op zijn eigen wijze, naar eigen vermogen en kunnen. Maar, ik kan het conflict niet oplossen of veranderen.

Ik kan wel zorgen voor vrede en gelijkheid in mijn eigen kleine kring. Ik kan oefenen om niet reactief te zijn, maar rustig en kalm te blijven als het moeilijk wordt, liefdevol naar mezelf en anderen te blijven kijken en en vervolgens in gelijkmoedigheid actie te ondernemen.

Ik kan naar mijn mening kijken en vragen: ‘is dat echt waar?’ Ik kan kijken naar iemands anders mening kijken en denken: ‘misschien is dat wel waar’. Ik kan proberen begrip op te brengen voor anderen. Ik kan mijzelf en mijn gedachten minder serieus nemen. Ik ben niet meer of beter dan iemand anders. Ik heb niet meer gelijk. En als ik dit uitdraag, in liefdevolle vriendelijkheid, dan plant ik een zaadje. Van vrede. Van gelijkheid.

Hoe kan yoga ons hierbij helpen? Alles begint bij bewustwording. Bij yoga oefenen we dat: we worden ons bewust van onze ademhaling, van onze gedachten, onze gevoelens en ons lichaam. Bij yoga observeren we onszelf, en pas als we ons bewust zijn van ons lichaam en onze gedachten, kunnen we die gaan beïnvloeden. En als we kunnen gaan beïnvloeden, beïnvloeden we de relaties met onszelf en dus ook de relaties met de mensen om ons heen. We kiezen de woorden. Liefst liefdevol. We kiezen onze acties. Die kunnen pittig zijn en nodig, maar we doen dat wel met liefdevolle compassie. En zo kiezen we ook voor hoe we de wereld tegemoet willen treden, en hoe we onze relaties met andere mensen vorm willen geven. In liefdevolle vriendelijkheid.

Vorige
Vorige

Thema: Moed

Volgende
Volgende

Verstillen