Wat is Ademcoaching en hoe helpt het bij stressvermindering?

Ademen – we doen het zonder erbij na te denken, duizenden keren per dag. Maar wist je dat de manier waarop je ademt een enorme impact heeft op je fysieke en mentale gezondheid? Veel mensen ademen onbewust verkeerd, wat kan leiden tot verhoogde stress, spanning en zelfs lichamelijke klachten. Hier komt ademcoaching in beeld.
Ademcoaching helpt je bewust te worden van je ademhaling en biedt technieken om deze te verbeteren, waardoor je stress vermindert en meer balans in je leven brengt. In deze blog ontdek je wat ademcoaching precies is, hoe het werkt, en waarom het zo effectief is voor het verminderen van stress en het verbeteren van je algehele welzijn.

Wat Is Ademcoaching?
Ademcoaching is een proces waarbij je leert om bewust te gaan ademen om zo fysieke als mentale klachten te verminderen. Een ademcoach helpt je om inzicht te krijgen in je ademhalingspatroon en leert jou hoe je je ademhaling kan optimaliseren. Door je ademhaling te vertragen kun je stress verminderen en je zenuwstelsel kalmeren. De neusademhaling helpt je om rustiger te ademen. Door rustiger te ademen komt er meer zuurstof bij je cellen. Als je optimaal ademt ervaar je lichamelijk en ook geestelijk meer rust en voel je je beter in balans en beter in je vel.

Hoe Helpt Ademcoaching Bij Stressvermindering?
‘Hoezo moet ik op mijn adem letten?’ vragen mensen mij wel eens. Dat hoeft misschien niet. Als jij geen klachten hebt en goed in je vel zit, zal je ademhaling dat weerspiegelen. En dan hoef je dus niet op je adem te gaan letten, het gaat vanzelf.
Maar veel mensen ademen onbewust te snel en te oppervlakkig, vaak hoog in de borst en door de mond. Dit noemen we ook wel "overademen." Dit ademhalingspatroon activeert het sympathische zenuwstelsel – het deel van je zenuwstelsel dat het lichaam voorbereidt op een "vecht- of vluchtreactie." Als je chronisch overademt en dus chronisch in deze staat verkeert, blijft het lichaam in een constante stressmodus, en dat kan klachten geven. Bijvoorbeeld: angstige gevoelens, slecht slapen, duizeligheid, verzuurde spieren, hoge spierspanning, hartkloppingen, en vermoeidheid en nog veel meer. En dan is het wél verstandig om je ademhaling te gaan observeren en ademhalingsoefeningen te doen. Zo kun je dit overademen (en je klachten) tegengaan. Ademcoaching richt zich dus op het activeren van het parasympathische zenuwstelsel – het systeem dat zorgt voor ontspanning en herstel. Door je ademhaling bewust te vertragen, geef je je lichaam het signaal dat het veilig is, waardoor je stressniveau daalt. Door dit bewust te oefenen kun je je ademhaling ‘omkeren’: van hoog en snel en vaak en teveel en in de borst naar: neusademhaling, minder vaak, rustig, laag in de buik en ontspannen.

Hoe Werkt Ademcoaching?
De eerste vraag die ik je stel is: ‘Hoe adem jij op dit moment?’ Want jouw ademhaling weerspiegelt hoe het met je gaat. Het proces van omkeren begint altijd met bewustwording. De eerste stap is dus: observeren hoe je nu ademt. Adem je hoog in je borst of laag in je buik? Adem je door je neus of door je mond? Je ademhaling zegt veel over je emotionele staat. Als je bijvoorbeeld gestrest bent, wordt je ademhaling korter en sneller. Als je ontspannen bent, adem je meestal rustiger en dieper. Door je bewust te worden van deze patronen, krijg je inzicht in hoe stress zich fysiek uit in je lichaam. Je wordt je ook bewust van de momenten waarop je adem verandert: wat zegt dat?

Ademtechnieken & Ademhalingsoefeningen
Naast het bewust worden zul je elke dag oefeningen gaan doen die je helpen om een nieuwe, gezonde manier van ademen aan te leren: door de neus, rustig, ontspannen, niet te vaak en laag in de buik. Cruciaal daarbij is de buikademhaling. Hierbij adem je door je neus, terwijl je je buik laat uitzetten. Veel mensen zijn deze natuurlijke manier van ademhalen verleerd door stress, verkeerde lichaamshouding of oppervlakkige ademhalingspatronen. Door de buikademhaling opnieuw aan te leren, breng je je lichaam weer in de rust en herstelstand.
Een andere effectieve techniek is het verlengen van je uitademing. Door bewust langer uit te ademen dan je inademt, geef je je lichaam het signaal dat het mag ontspannen.

Een voorbeeld van zo’n oefening is:
Adem 4 seconden in
Adem 6 seconden uit
…enzovoort voor 5-10 minuten

Een andere ademhalingsoefening is ‘box breathing’:

Adem 4 seconden in
Hou je adem 4 seconden vast
Adem 4 seconden uit
Hou je adem 4 seconden vast
… enzovoort voor 5-10 minuten

Zo heeft een ademcoach allerlei oefeningen tot haar beschikking. Welke je het beste kan doen is per persoon verschillend, simpelweg omdat iedereen anders ademt en iedereen anders is. Maar, alle ademtechnieken en ademoefeningen hebben als doel om de nervus vagus te stimuleren – de zenuw die het parasympathische zenuwstelsel activeert. Je hartslag daalt, je bloeddruk daalt, er gaat meer zuurstof naar je cellen en organen en je lichaam komt weer terug in een staat van ontspanning: de rust- en herstelmodus. 

De Kracht van Verbonden Ademen
Tijdens een ademcoaching-sessie laat ik je ook de techniek van verbonden ademen ervaren. Dit houdt in dat je zonder pauze in- en uitademt. Dit creëert een ritmische ademhaling, waarbij het lichaam tijdelijk in een stressmodus verkeert. Je gaat dus bewust en tijdelijk stress opzoeken om daarna in een staat van diepe ontspanning te komen. Dit wordt ‘hormetische stress’ genoemd. Deze techniek heeft dus ook als doel om in de rust en herstelmodus te komen, maar biedt nog meer: je kunt emotionele blokkades voelen, doorvoelen en loslaten. Verbonden ademen wordt vaak ingezet bij trauma-release en stressvermindering, omdat het helpt om opgeslagen spanning in het lichaam los te laten. Deze techniek gebruik ik ook bij een ademcirkel, dan doe je een sessie in een groep. Bij trauma of angst en paniek raad ik ademen in een groep af.

Waarom Werkt Ademcoaching Zo Goed Tegen Stress?
Ademcoaching pakt stress aan bij de bron door het ademhalingspatroon te veranderen en het parasympathische zenuwstelsel te activeren. Hierdoor schakelt je lichaam over naar een rust- en herstelmodus, waardoor stresshormonen zoals cortisol dalen en het lichaam ontspant. Studies tonen aan dat ademhalingstechnieken het cortisolniveau in het lichaam kunnen verlagen met tot 20% na slechts één sessie. 

Veelgestelde vragen over ademcoaching

1. Hoeveel sessies heb ik nodig?  
Dit verschilt per persoon. Sommige mensen ervaren al na één sessie verbetering, terwijl anderen baat hebben bij een traject van meerdere sessies (5-10) om vertrouwd te raken met hun lichaam, met de sensaties, met voelen, met uit het hoofd komen, met veiligheid ervaren. Het ligt aan jouw hulpvraag, het ligt aan wat voor mens je bent, wat je karakter is, hoe je leven is (geweest) en zo meer.

2. Kan ademcoaching helpen bij paniekaanvallen?  
Jazeker! Door ademhalingsoefeningen en -technieken te gebruiken kun je het zenuwstelsel kalmeren en het gevoel van paniek verminderen. Je leert weer vertrouwen op je lichaam. Je leert stapje voor stapje dat voelen de manier is om rustig te worden, en niet naar ‘je hoofd te vluchten’. Angst wordt vaak bezworen met gedachten, om niet te hoeven voelen, en die gedachten zorgen weer voor angst, maar dat wil je ook niet voelen dus denk je meer en meer en raak je verstrikt in je hoofd. Je wordt banger om te voelen. Terwijl daar, bij dat voelen, juist het antwoord ligt.

3. Is ademcoaching geschikt voor iedereen?  
De meeste mensen kunnen veilig deelnemen aan ademcoaching, maar bij bepaalde medische aandoeningen, zoals ernstige ademhalingsproblemen, epilepsie of hartklachten, is het belangrijk om eerst met mij te overleggen en wellicht medisch advies in te winnen. In principe gelden de contra indicaties vooral voor de techniek van ‘verbonden ademen’.

Conclusie: Waarom Ademcoaching Een Gamechanger Is Voor Stressvermindering
Ademcoaching biedt meer dan alleen ontspanning – het is een krachtig hulpmiddel om stress te verminderen, emotionele blokkades op te heffen en je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Ook op spiritueel niveau kun je mooie inzichten krijgen. Door je ademhaling te leren kennen, leer je over jezelf. Wie ben jij, en wat vertelt de adem jou? Door trouw te zijn aan jezelf en je talenten creëer je meer rust, balans en energie in je dagelijks leven.

Wil jij de kracht van ademcoaching zelf ervaren? Boek dan een sessie en ontdek hoe ademcoaching jou kan helpen!

Volgende
Volgende

Epiphora Methode Online Leren: bij een Epiphora Methode coach